Skip to main content

Πρακτική άσκηση

Οι σπουδαστές/στριες μετά τη λήξη των θεωρητικών μαθημάτων κάθε εκπαιδευτικού έτους τοποθετούνται με μέριμνα του Υπουργείου Τουρισμού για πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης σε τουριστικές επιχειρήσεις αντίστοιχες με την ειδικότητα των σπουδών τους . Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος κατάρτισης των Σ.ΑΕ.Κ.

Η πρακτική άσκηση είναι αμειβόμενη και πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.5082/2024, του άρθρου 27 του ν.4763/2020(Α254) όπως ισχύει και της παρ1 του άρθρου 32 του ν.3105/2003(Α 29), σε συνδυασμό με όσα ορίζονται στις κοινές υπουργικές αποφάσεις με αριθμό 4010/6.6.2006 (Β΄919) , 16802/667/27-8-2010 (Β΄1345) και 9319/1.6.2021 (Β2431).

Το εξάμηνο της Πρακτικής άσκησης ,συνολικά διάρκειας 960 ωρών γίνεται τμηματικά μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων εξαμήνων (Α΄ έτος και Β΄ έτος) σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Τουρισμού.

Επίσης κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης πραγματοποιούνται επιθεωρήσεις από εκπαιδευτικούς- επόπτες των Σχολών του Υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος της εφαρμογής και συμπλήρωσης της θεωρητικής εκπαίδευσης των πρακτικά ασκούμενων/νες με συμμετοχή τους σε πραγματική εργασία της ειδικότητας μέσα στην επιχείρηση καθώς επίσης και για την τήρηση των αναφερόμενων διατάξεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αρ. 9319/1.6.2021 κ.υ.α (Β΄ 2431), δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης έχουν οι επιχειρήσεις στις οποίες θα πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκηση οι καταρτιζόμενοι ανάλογα με την ειδικότητα τους:

  1. Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα :
    1. Κατηγορίας 5 αστέρων με αριθμό κλινών 50 και άνω,
    2. Κατηγορίας 4 αστέρων με αριθμό κλινών 60 και άνω και
    3. Κατηγορίας 3 αστέρων με αριθμό κλινών 110 και άνω.

      Οι επιχειρήσεις της κατηγορίας θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις άρτιας λειτουργίας όλων των τμημάτων μιας σωστά οργανωμένης μονάδας και ειδικότερα εκείνων που καθιστούν δυνατή την ορθή άσκηση της πρακτικής εκάστης ειδικότητας.

  2. Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα κατηγορίας 5* και 4* αστέρων, ανεξαρτήτως αριθμού κλινών, που διαθέτουν σήμα «boutique hotel» που χορηγείται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ. Ε. Ε.), και τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις άρτιας λειτουργίας όλων των τμημάτων μιας σωστά οργανωμένης μονάδας, και ειδικότερα εκείνων που καθιστούν δυνατή την ορθή άσκηση της πρακτικής εκάστης ειδικότητας.
  3. Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής, όπως ορίζονται στον ν.4276/2014 ήτοι: Συνεδριακά Κέντρα, Γήπεδα Γκολφ, Τουριστικοί Λιμένες, Χιονοδρομικά Κέντρα, Θεματικά Πάρκα, Εγκαταστάσεις Ιαματικού Τουρισμού [Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας, Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού − Θερμαλισμού, Κέντρα Θαλασσοθεραπείας, Κέντρα Αναζωογόνησης (spa)], Κέντρα Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού, Ορειβατικά καταφύγια, Αυτοκινητοδρόμια, οι οποίες διαθέτουν τμήματα συναφή με τις ειδικότητες των ασκούμενων ,εφοδιασμένα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες λειτουργίας.
  4. Τουριστικά Γραφεία για τους ασκούμενους συναφών ειδικοτήτων, στα οποία ο αριθμός των απασχολουμένων είναι τρία (3) άτομα και άνω, όπως αυτό αποτυπώνεται κάθε φορά στην τρέχουσα ισχύουσα κατάσταση ενεργού προσωπικού που τηρείται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  5. Αρτοποιεία και Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής, για τους ασκούμενους συναφών ειδικοτήτων, τα οποία είναι πλήρως οργανωμένα από πλευράς εγκαταστάσεων και απασχολούν στην ειδικότητα τέσσερα (4 ) άτομα κατ’ ελάχιστο, όπως αυτό αποτυπώνεται κάθε φορά στη τρέχουσα ισχύουσα κατάσταση ενεργού προσωπικού που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  6. Εστιατόρια, για τους/τις ασκούμενους/ες συναφών ειδικοτήτων, τα οποία διαθέτουν το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας, είναι πλήρως οργανωμένα από πλευράς εγκαταστάσεων και απασχολούν στην ειδικότητα πέντε (5) άτομα κατ’ ελάχιστο, όπως αυτό αποτυπώνεται κάθε φορά στη τρέχουσα ισχύουσα κατάσταση ενεργού προσωπικού που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  7. Ναυλομεσιτικά γραφεία, για τους/τις ασκούμενους/ες συναφών ειδικοτήτων, στα οποία ο αριθμός των απασχολουμένων είναι τρία (3) άτομα και άνω, όπως αυτό αποτυπώνεται κάθε φορά στη τρέχουσα ισχύουσα κατάσταση ενεργού προσωπικού που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  8. Εταιρείες Κρουαζιέρας για τους/τις ασκούμενους/ες συναφών ειδικοτήτων.
  9. Εταιρείες Γενικών Αντιπροσώπων Πωλήσεων (G.S.A. General Sales Agents) για τους/τις ασκούμενους/ες συναφών ειδικοτήτων.
  10. Αεροπορικές εταιρείες για τους/τις ασκούμενους/ες συναφών ειδικοτήτων.
  11. Εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών για τους ασκούμενους συναφών ειδικοτήτων.
  12. Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, για τους/τις ασκούμενους/ες συναφών ειδικοτήτων, στα οποία ο αριθμός των απασχολουμένων είναι πέντε (5) άτομα και άνω, όπως αυτός αποτυπώνεται κάθε φορά στη τρέχουσα ισχύουσα κατάσταση ενεργού προσωπικού που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  13. Εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων καθώς και εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων για τους/τις ασκούμενους/ες συναφών ειδικοτήτων.

 

Κοινοποιήστε το