Παρουσίαση
O απόφοιτος της Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Θράκης της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, ασχολείται με την προετοιμασία και παρασκευή άρτου, αρτοσκευασμάτων, γλυκών και εδεσμάτων κάθε είδους και μορφής.
Είναι εργαζόμενοι του τομέα της γαστρονομίας που μπορούν να παρασκευάζουν και να παρουσιάζουν προϊόντα ζαχαροπλαστικής – αρτοποιίας, συνήθως σε επαγγελματικό περιβάλλον . Εκτός της κλασικής αρτο-ζαχαροπλαστικής, που προσφέρει πληθώρα θέσεων εργασίας σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εταιρείες catering κ.ά., ένας εξειδικευμένος Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλάστης έχει τη δυνατότητα να εργασθεί και στην τουριστική βιομηχανία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι Αρτοποιοί - Ζαχαροπλάστες εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε απασχολούνται ως υπάλληλοι σε άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας ή του ξενοδοχειακού - τουριστικού τομέα, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων του λιανικού εμπορίου. Ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής, προσφέρει απασχόληση σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων καθώς και σε συγγενικά επαγγέλματα (όπως παραγωγούς και προμηθευτές πρώτων υλών, μηχανημάτων, αλευροβιομηχανίες κ.λ.π.).
Ο/Η «Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής» πρέπει να έχει υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κοινού σε αρτοσκευάσματα, γλυκά και αλμυρές μπουκιές, τα οποία οφείλουν να ανταποκρίνονται στους κανόνες υγιεινής και της διατροφής.
Πρόγραμμα Σπουδών
Α' Εξάμηνο
- Γαλλικά Ι
- Ζαχαροπλαστική Τέχνη Ι
- Στοιχεία Μαγειρικής (Catering) Ι
- Υγιεινη και Ασφάλεια
- Τροφογνωσία
- Πρακτική Εφαρμογή στην ειδικότητα
Β' Εξάμηνο
- Γαλλικά Ι
- Ζαχαροπλαστική Τέχνη ΙΙ
- Στοιχεία Μαγειρικής (Catering) ΙΙ
- Βασικές Αρχές Διατροφής
- Food & Beverage Management (Έλεγχος Εμπορευμάτων)
- Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα
Γ' Εξάμηνο
- Αγγλικά Ι
- Ζαχαροπλαστική Τέχνη ΙΙΙ
- Food & Beverage Management ΙΙ (Κοστολόγηση Παρασκευασμάτων)
- Αρτοποιητική Τέχνη Ι
- Οργάνωση και λειτουργία Αρτοζαχαροπλαστείου
- Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα
Δ' εξάμηνο
- Αγγλικά ΙΙ
- Ζαχαροπλαστική Τέχνη IV
- Αρτοποιητική Τέχνη III
- Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό
- Πρακτική Εφαρμογή στην ειδικότητα