Παρουσίαση
O απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (chef)» της Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Θράκης, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα την οργάνωση και τη λειτουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου.
Γνωρίζοντας την μαγειρική, στοιχεία ζαχαροπλαστικής καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζεται στην κουζίνα της επισιτιστικής ή ξενοδοχειακής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει τη λειτουργία της, προετοιμάζει, παρασκευάζει και παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής προσφέροντας μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
O απόφοιτος της Σ.Α.Ε.Κ. ειδικότητας «Τεχνικός μαγειρικής τέχνης - Αρχιμάγειρας (chef)» είναι ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:
- Τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των τροφίμων.
- Την υγιεινή των τροφίμων.
- Την παρασκευή εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλίας.
- Την οργάνωση και διοίκηση της κουζίνας.
- Τον τεμαχισμό και την προετοιμασία κρεάτων – πουλερικών – κυνηγιών – ψαριών – θαλασσινών και τη χρήση κάθε τεμαχίου.
- Τη σωστή σύνθεση κάθε μενού με βάση τις ισχύουσες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις.
- Την παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων.
- Την τέχνη της ζαχαροπλαστικής.
- Την εφαρμογή αρχών κοστολόγησης.
- Την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομικής ταυτότητας.
Πρόγραμμα Σπουδών
Α' Εξάμηνο
- Γαλλικά Ι
- Τέχνη Μαγειρικής Ι
- Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής Ι
- Υγιεινή και ασφάλεια
- Τροφογνωσία
- Πρακτική Εφαρμογή Α'
Β' Εξάμηνο
- Γαλλικά ΙΙ
Τέχνη Μαγειρικής ΙΙ - Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής ΙΙ
- Βασικές Αρχές Διατροφής
- Food & Beverage Management I (Έλεγχος Εμπορευμάτων)
- Πρακτική εφαρμογή B'
Γ' Εξάμηνο
- Αγγλικά Ι
- Τέχνη Μαγειρικής ΙΙΙ
- Food & Beverage Management I (Κοστολόγηση Παρασκευασμάτων)
- Σύνθεση Μενού
- Οινολογία
- Οργάνωση και Λειτουργία Εστιατορίου
- Πρακτική εφαρμογή Γ'
Δ' Εξάμηνο
- Αγγλικά ΙΙ
- Τέχνη ΜΑγειρικής IV
- Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό
- Πρακτική Άσκηση